Ädelostsoppa med stora vita bönor och rostade hasselnötter

Ingredienser
Stora vita bönor 2 dl
Olivolja Classico 1 msk
Gul lök 2 st
Grönsaksbuljong 1 tärning
Vatten  8 dl
Ädelost 250 g
Grädde 3 dl
Salt en nypa
Rostade hasselnötter 1 dl
Färsk persilja 1 knippe
Så gör du
Skölj bönorna och blötlägg dem i 3 dl vatten i 8-10 timmar. Koka dem sedan i nytt vatten i ca 1 timme under lock. Ta 1 del bönor och 3 delar vatten. Häll av vattnet. (Det går också bra att använda färdigkokta bönor i det här receptet. Dessa behöver bara sköljas. Du behöver två burkar.)
Hetta upp en kastrull med olivolja. Hacka gul lök grovt och fräs i olja tillsammans med buljongtärning tills löken är glansig. Häll ner bönorna och låt fräsa i någon minut. Slå sedan över vattnet och låt soppan koka med lock i 25 minuter.
Mixa soppan slät. Skär ädelosten i bitar (men spara ca 50 gram till topping) och rör ner dem i soppan tillsammans med grädde. Låt puttra tills osten smält ner helt. Smaka av med salt. Servera tillsammans med grovt hackade hasselnötter, ädelostsmul och lite hackad persilja.
Etiketter: